Otvoren je 26. Međunarodni sajam

U varaždinskoj dvorani Areni danas je otvoren 26. Međunarodni Sajam Priroda, lov, ribolov i turizam. Ovaj sajam najstarija je specijalizirana priredba u oblasti lova, ribolova u Hrvatskoj, a ove godine na njemu izlaže 90-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Okupljenima se u ime organizatora obratila direktorica Sajma, Maja Šimenc, iz tvrtke DMK Vall 042 koja je istaknula zadovoljstvo povećanim interesom izlagača te konstatirala da, nakon pandemijske stanke, sajam sada ponovo dobiva svoj stari oblik te da se nada i vjeruje da će naredna tri dana biti poslovno uspješna za izlagače, a zanimljiva i sadržajna za sve posjetitelje.

Suorganizatori ovogodišnjeg sajma su i Hrvatski lovački savez te Hrvatski športsko-ribolovni savez čiji su predsjednici posjetiteljima sajma zaželjeli dobrodošlicu i ugodan boravak na Sajmu.

Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza:
- Kao prvo želio bih zahvaliti organizatorima sajma što smo se i ove godine okupili u Varaždinu, te vjerujem da će svi sudionici i posjetitelji provesti tri ugodna i uspješna sajamska dana. Nakon toga bih istaknuo članove našeg saveza koji redovno postižu zapažene sportske uspjehe, pa je tako seniorska ženska ekipa ponijela titulu najboljih na svijetu, a seniorka Marijana Mutak je osvojila brončanu medalju. Za kraj ističem i da sam vrlo zadovoljan i što savez ima dobru suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za ribarstvo te da ovih dana zajedno radimo na dodjeli ribolovnog prava za narednih 20 godina.

Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza:
- Volio bih pozdraviti članove Izvršnog odbora HLS-a koji su pristigli iz svih županija, od Dubrovnika do Iloka, uz jedan izostanak zbog bolesti, što doista voljno govori o značaju sajma i njihovoj želji da sudjeluju na istom, a i o činjenici da sve djeluje da se vraćamo na onakvo sajmovanje kakvo je bilo prije pandemije Covid-19. Na sjednici izvršnog odbora koja će se danas održati u Varaždinu govorit ćemo o svim izazovima koji su nas snašli ove godine, od vremenskih nepogoda koje su uzrokovale velike štete na lovačkim objektima te lovištima, pa do najnovije situacije s afričkom svinjskom kugom koja je zahvatila i populaciju divljih svinja. U tijeku su i izmijene i promjene Zakona za koje se nadam da ćemo ih riješiti u korist naših lovaca.

Okupljene su pozdravili i Renata Ojurović, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije pri Ministarstvu  poljoprivrede; Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina te Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije koji su istaknuli značaj lovaca i ribolovaca u očuvanju prirode te biljne i životinjske raznolikosti, te značaj ovog sajma u popularizaciji njihovih aktivnosti.

Sajam je službeno otvorio Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije koja je ujedno i partner ovogodišnjeg Sajma.

Za vrijeme svečanog otvorenja su predsjednik Hrvatskog lovačkog Saveza Ivica Budor i predsjednink Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški dodijelili zlatne plakete sedmorici lovaca koji su navršili 80 g. starosti ili imaju 50 g. lovačkog iskustva. Dobitnici plakete na ovogodišnjem sajmu su Milan Dumbović, LD Šumski Zec Margečan; Boris Berta, LD Diana Varaždin; Ivan Kolarek, LD Opeka Vinica; Stanko Pšak, LD Sv. Hubert Cestica; Stjepan Triplat, LD Fazan Veliki Bukovec; Josip Friščić, LD Fazan Veliki Bukovec i Ivan Nofta, Jelen Varaždinske Toplice.

Tradicionalna atrakcija sajma je bogata diorama Lovačkog muzeja HLS-a u kojoj su izložene preparirane životinje hrvatskih krajeva. Osim prepariranih životinja, posjetitelji će moći razgledati i žive ptice koje izlaže Hrvatski klub sokolara te bogatu izložbu sa više od 100 vrsta gljiva koju je pripremilo Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca.

26. Sajam Priroda, lov, ribolov, turizam otvoren je danas do 19 sati, u subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju, na zadnji dan održavanja, radno vrijeme je od 9 do 17 sati. Cijena ulaznica iznosi 4 € za odrasle te 2 € za učenike i umirovljenike. Više informacija dostupno je na internet stranici te na Facebook stranici Sajma.

Petak 6.10.
9:30 - 10:15 Predavanje za škole „Biljni i životinjski svijet Velebita“, Krunoslav Rac
                               – velika kongresna dvorana, 2. kat
10:00 Svečano otvorenje Sajma – sajamska dvorana
10:30 Predavanje za škole  „Medvjed: vladar naših šuma“ – Alenka Bošnjak, Lovački muzej HLS-a
                               – velika kongresna dvorana, 2. kat
13:00 – 14:30 Prezentacija – Hrvatski Crveni križ: Osnovni postupci pružanja neodgodive Prve pomoći
i Primjena automatskog vanjskog defibrilatora (AVD)
17:00 – 18:30

Predstavljanje knjige i predavanje „Tragom medvjeda“, Krunoslav Rac

Subota 7.10.
9:00 – 16:00 Udruga Kaj sad? – preventivni liječnički pregledi
11:00 – 12:00 Revija lovačkih pasa, HKS – vanjski prostor
14:00 Priprema i podjela lovačkog gulaša – LS Varaždinske županije  - vanjski prostor
17:00 – 18:30 Predstavljanje knjige i predavanje  „Život u šumi“ , Nikola Borić
Nedjelja 8.10.
9:15 - 09:45 TEDx Predavanje „Život u šumi“, Nikola Borić
10:00 – 10:20 Predstavljanje projekta LIFE Wild Wolf , dr.sc. Neška Vukšić Končevski
10:20 – 10:40 Nalet na divljač u prometu i prijava štete, Jasmina Grđan Buhin, mag.ing.agr.
11:30 – 13:00 Kulinarska radionica Ecoagro – Tomislav Špiček – priprema jela od fazana
14:00 – 16:00 Prezentacija nordijskog hodanja – Klub nordijskog hodanja Varaždin
Petak - nedjelja
• Izložba prepariranih divljači – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza
• Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak
• Dječji kutak Hrvatskog lovačkog saveza
• Izložba ptica grabljivica – Hrvatski sokolarski klub