1997 - 2. sajam

Drugo izdanje sajma lovnog i ribolovnog turizma održano je od 16. do 19. listopada (oktobra) 1997. godine u prostoru dvorane Graberje.

Na drugom izdanju sajma nastupilo je stotinjak izlagača iz Hrvatske, Mađarske i BiH koji su na 900 m2 zatvorenog izložbenog prostora te na još stotinjak m2 otvorenog izložbenog prostora predstavili najraznovrsniju opremu namijenjenu lovu i ribolovu. Osim što je sajam privukao gotovo dvostruko više izlagača nego u svojoj prvoj godini, svojim bogatim programom popratnih sadržaja bio je i snažna promidžba hrvatskog kontinentalnog turizma.

Sajam je svečano otvoren u četvrtak 16. Listopada u hotelu Turist. Tom prigodom izlagačima i gostima su dobrodošlicu poželili župan Varaždinske županije dr. Marijan Mlinarić, dogradonačelnik Varaždina dr. Ivan Čehok i predsjednik organizacijskog odbora sajma Čedomil Cesarec koji su istakli kako su sajmovi dio povijesne tradicije Varaždina, baš kao i lovstvo, te naglasili gospodarski značaj lova kao jedne od strateških gospodarskih grana Varaždinske županije.

Sajam je otvorio direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Marijan Bulat. Na svečanom otvorenju direktor sajma Borislav Šimenc i direktorica Turističjkog ureda TZ-a grada Varaždina Branka Tropp uručili su i posebna priznanja Organizacijskog odbora izlagačima na 1. Sajmu koji je održan 1996. Godine.

Istog dana u predvorju dvorane Graberje je otvoren i 2. Svjetski salon karikature „Lov i ribolov“ na kojem je bilo izloženo 120 najuspješnijih, od čak 300 pristiglih karikatura 151 autora iz 37 zemalja svijeta. Prvu nagradu salona dobio je slovački karikaturist Jano Valter, druga je dodijeljena Stanku Patekaru iz Hrvatske, a treća Ukrajincu Valentinu Druzhininu. Generalni sponzor nagrada salona je bila Varaždinska banka.

U hotelu turist je predstavljena turistička lovna i ribolovna ponuda Primorsko-goranska županije, kada je promoviran raskošan turistički katalog ove županije.

Jedan od popratnih sadržaja sajma je bio okrugli stol na kojem su predstavljena iskustva Austrije i Mađarske u organizaciji lovnog i ribolovnog turizma. O primjeru Austrije je govorio Fritz-Peter Just iz Gospodarske komore Štajerske, a stanje u lovnom gospodarstvu Mađarske je predstavio Vajai Laszlo, voditelj Glavnog odjela za lovno gospodarstvo i ribolov mađarskog Ministarstva poljoprivrede.

U petak su na sajmu svoju turističku ponudu predstavile Brodsko-posavska te Bjelovarsko-bilogorska županija, a navečer je u hotelu Turist održan prvi lovački bal na kojem su gosti uživali u lovačkim specijalitetima koje su pripremili kuhari hotela.

Na varaždinskom Starom gradu je održan 1. Sajamski kup streličara u disciplini 3D, a na 1. Susretu lovačkih rogista Hrvatske nastupili su Lovački zbor rogista iz Brezovice, Zbor rogista iz Dubravice, Zbor rogista Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije i Zbor rogista iz Kraljevice na Sutli te gosti iz Slovenije – Zasavski rogisti iz Litije.

Najviše pozornosti posjetitelja  privukli su sokolari Sokolarskog centra Šibenik koji su pred dvoranom prezentirali lov sokolovima.

Posljednjeg dana sajma članovi Hrvatske ribolovne reprezentacije prezentirali su „lov na suhom“, ribolovnu disciplinu u kojoj natjecatelji udicom gađaju posebne mete. Na streljani u Ljubešćici je održan Kup HLS-a u trapu, a u hotelu Turist je predstavljena knjiga „Ocjenjivanje lovačkih trofeja“.

Sajam, čiji je organizator bila TZ Varaždina, a izvršni organizator tvrtka Vall 042 posjetilo je više tisuća posjetitelja, među kojima su bile i organizirane grupe iz cijele Hrvatske.

Galerija slika