1996 - 1. sajam

Prvo izdanje sajma lovnog i ribolovnog turizma održano je od 5. do 8. rujna (septembra) 1996. godine u prostoru dvorane Graberje.

Na prvom izdanju sajma je u četiri sajamska dana na 650 m2 izložbenog prostora 43 izlagača, proizvođača i predstavnika stranih tvrtki te turističkih agencija i turističkih zajednica predstavilo svoje proizvode i usluge vezane uz lov i ribolov.

Sajam je, uz zvuke lovačkih rogista, podizanjem sajamske zastave otvorio župan Varaždinske županije dr. Marijan Mlinarić koji je u svom govoru posebice istaknuo stoljetnu tradiciju lovstva u ovim krajevima gdje na 116.000 hektara lovne površine djeluje tridesetak lovačkih društava te „Zelendvor“, najveći uzgojni centar pernate divljači u Hrvatskoj. U ime organizator sajma riječi dobrodošlice visokim uzvanicima, među kojima su bili saborski zastupnici, župani Varaždinske i Međimurske županije dr. Marijan Mlinarić i mr. Marijan Ramušćak, te predstavnici grada Varaždina, Turističke zajednice Republike Hrvatske, Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza te izlagačima uputio je predsjednik Organizacijskog odbora Čedomil Cesarec, a u ime Gradskog poglavarstva Varaždina goste je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Ivan Rukljić.

U sklopu svečanosti otvaranja sajma, koji se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Hrvatske turističke zajednica, Poglavarstva Varaždinske županije i Poglavarstva grada Varaždina upriličen je i kraći koncert ansambla rogista iz Brezovice, a svečanosti otvaranja posebnu su atraktivnost dali sokolari iz Zračne luke Zagreb, streličari varaždinske „Koke“ te varaždinski purgari.

Nakon svečanosti otvorenja uslijedilo je i svečano otvorenje prvog svjetskog salona karikature vezane uz lov i ribolov. Na natječaj su pristigli radovi 141 autora iz zemlje i inozemstva, a na izložbi koja je postavljena u sklopu sajma posjetitelji su imali priliku vidjeti 160 originalnih karikatura.
Prvog dana sajma u hotelu Turist je s radom započeo i dvodnevni okrugli stol o „Lovu i ribolovu u funkciji turizma“, na večer je upriličena prezentacija Ličko-senjske županije, a na trgu kralja Tomislava održan je koncert rogista iz Brezovice.

U sklopu sajma organizirano je i Županijsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova u disciplini TRAP koje je održano na streljani Lovačkog društva „Ljubešćica“.

Prvi sajam lovnog i ribolovnog turizma u potpunosti je opravdao svoju svrhu i trud organizatora jer je pokazao kako je u Hrvatskoj, a posebice u njenom kontinentalnom dijelu, nedostajala ovakva specijalizirana sajamska priredba.

Galerija slika