Održano je predavanje „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak”

Na 22. Međunarodnom sajmu Lov, ribolov, priroda, turizam Kristijan Kosmačin održao je predavanje „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak” – u organizaciji Športsko-ribolovnog saveza Varaždinske županije.

Ribolovci i oni koji to tek namjeravaju postati mogli su čuti brojne zanimljive i korisne informacije na temu predavanja.

Početno, moglo se naučiti da se ribič postaje učlanjenjem u športsko-ribolovni klub, a zatim i polaganjem ribičkog ispita. Ribički ispit može se polagati s najmanje 14 godina starosti, a do 14. godine mladi ribiči love s iskaznicom. Nakon položenog ispita, dobiva se trajno uvjerenje s kojim se kupuje ribolovna dozvola. Ribolovne dozvole mogu biti različitog vijeka trajanja, a iznimka kod dozvola za koju nije potrebno imati položen ribički ispit jest dnevna dozvola. Također, prisutni su naučili kako ribiči imaju obvezu obavljati liječnički pregled svakih šest mjeseci.

Športsko-ribolovni klub Varaždin u svojoj organizaciji održao je Školu ribolova za mlade, koja je izvrsna prilika da svi zainteresirani dobiju znanja neophodna u ribolovu. Program škole sastoji se od održavanja predavanja o ribolovu i ribičkom priboru, koje je održano upravo u sklopu  sajma „Lov, ribolov, priroda, turizam“, te natjecanja u ribolovu (dva kola). Za učesnike škole osigurane su medalje (za svako kolo) i nagrade na zadnjem kolu natjecanja.

U školi ribolova prvo i osnovno nauči se kako zavezati udicu, odnosno napraviti običan vez. Pojašnjeno je kako je okretanje najlona 10 do 11 puta oko udice dovoljno da se dobije 99% siguran vez, a da je poželjno koristiti čim manje i tanje udice kao i tanki najlon, što je osobito važno u sportskom ribolovu.

Prisutni su dobili sve informacije relevantne kod natjecanja kao i savjete kako što bolje i kvalitetnije odraditi samo natjecanje, a vrlo važna komponenta je priprema za natjecanje. Priprema može krenuti danima, ali i mjesecima prije samog natjecanja, iako natjecanje odraslih traje tek četiri sata, a djece tri sata. Dakle, nakon što se pripreme udice, plovci, sistemi i ulašti oprema potrebno je puno pažnje posvetiti pripremi hrane za ribe.

Postoji stotinu vrsta hrane i recepata koji ovise o vrsti ribe i vode u kojoj se lovi, kao i o godišnjem dobu, a smjese za prihranjivanje i primamljivanje ribe mogu biti biljnog i životinjskog podrijetla s dodatkom raznih začina, ali i aditiva koji vrlo dobro djeluju na privlačenje ribe koja voli jake mirise. Tako primjerice velika deverika voli slatku i mirišljavu hranu, stoga se kod pripreme hrane mogu dodati začini za medenjake, s cimetom kao bazom.

Što se tiče mesnih crva kao mamaca za lov riba, moglo se naučiti da postoje razne vrste kao što su veliki mesni crvi, mali mesni crvi – pinkiji, tvrdi mali mesni crvi – finfis, ličinke mesnih crva – kasteri, mrtvi mesni crvi, gujavice (gliste), ličinke mušica – ver de vas, ličinke – fuji, pijavice te ličinke pčele.

Ličinke mušica – ver de vas izdvojene su kao vrsta koja se najviše koristi u natjecateljskom ribolovu jer su prirodna hrana ribama i neodoljiv mamac za sve ribe. Crvene su boje, poput krvi pa ih zovu i krvni crvi. Pošto su mekanije stavljaju se na manje i tanke udice, a na veće udice ih treba staviti više komada. Žive i vade se iz mulja na mjestima gdje se taloži riječni mulj, a pomoću raznih kopalica i sita. Također, jedan su od skupljih mamaca, a na natjecanju je potrebno imati više vrsta ver de vasa kako bi se postigao što bolji rezultat.

Spomenute su razne zanimljivosti kao i trendovi u ribolovstvu pa se tako moglo saznati da je u nekim zemljama, primjerice Belgiji, vrlo popularna hrana za ribe – golublji izmet i to iz razloga što je riba naviknuta na tu hranu zbog brojnosti golubova. Problem predstavlja prenošenje bolesti zbog prisutnosti raznih bakterija u izmetu, međutim tome se doskočilo prodajom sušenog, steriliziranog izmeta koji se zatim namače i miješa s drugom suhom hranom. Trend u ribolovstvu je korištenje tamne hrane i tamne zemlje što je proizašlo iz nastojanja da se riba ne bi osjećala ugroženo i preplašeno, kao i korištenje presijane zemlje za cvijeće – treseta u kombinaciji s teškom zemljom u različitim omjerima, ovisno o vrsti vode gdje se lovi. Potonjim trendom dobiva se dobar učinak jer su ver de vasi, koji se stavljaju unutar zemlje, prilikom raspadanja zemlje u vodi, živi, miču se, što predstavlja odličan mamac za ribe.

Nakon dijela o prihrani ribe, detaljno su objašnjene tehnike ribolova, a ponajviše tehnika s polagaljkom na 13 metara dužine, takozvana „šteka“ kao i engleska „match tehnika“ u kojoj se koristi štap s rolom i plovkom.

Tehnika s polagaljkom vrlo je popularna zbog velike preciznosti koja se može postići. Naime, čašica ili mrežica u koju se stavlja kugla hrane spušta se u vodu i tako se formira hranilište koje privlače i najveće ribe, što omogućuje da se riba ulovi sa samog hranilišta. Ta tehnika izuzetno je prikladna za lov raznih vrsta ribe u različitim vodama, ali i za ribolov prilikom puhanja jakog vjetra.

Match tehnika najzahtjevnija je tehnika koja iziskuje puno pripreme, a uglavnom je namijenjena za ribolov na mirnim ili sporo tekućim vodama te za ribolov po vjetrovitom vremenu, a za nju je karakteristično korištenje „wagler“ plovaka. Kod ove tehnike vrlo je važno koristiti praćku koja je neizostavan dio pribora, a ima ih svakojakih, no bitne su veličine, jačina gume te oblik košarice prema mamcu ili prihrani koja se praćka.

Nakon predavanje prisutni su postavljali pitanja o tehnikama te dobili razne, uspješne i isprobane recepte za prihranu ribe.

Sve informacije o Športsko-ribolovnom savezu Varaždinske županije možete dobiti na njihovoj Internet stranici www.srsvz.hr, a o Športsko-ribolovnom klubu Varaždin na www.srk-varazdin.hr.