Održana je revija pasa lovačkih pasmina

Na prekrasnoj reviji pasa lovačkih pasmina posljednjeg dana Sajma prodefilirala su ukupno 42 psa, odnosno 17 pasmina. Veliki odaziv posjetitelja pokazatelj je da, nakon prošlogodišnje prve revije, interes posjetitelja raste, što zbog same prilike da se na jednom mjestu vidi toliko lovačkih pasmina, što zbog edukativnog karaktera revije.

Početkom revije posjetiteljima se obratila Maja Šimenc, direktorica tvrtke organizatora Vall042 te zahvalila svim lovcima koji su doveli svoje pse kako bi ih okupljeni mogli vidjeti i upoznati se s njihovim karakteristikama. Također, zahvalila je i Hrvatskom kinološkom savezu s kojim se u suradnji ova revija i realizirala.

Kroz reviju je posjetitelje proveo Petar Klarić, kinološki sudac za rad svih lovnih pasmina. Klarić djeluje od 1985. godine te je stekao bogato iskustvo suđenja po Europi, ali i drugim zemljama svijeta, a posjeduje i vlastitu uzgajivačnicu već više od 40 godina. Posjetitelje je upoznao s karakteristikama svih pasa koje su imali prilike vidjeti.

Prvo su pred gledateljima prodefilirali njemački lovni terijeri koje karakterizira crna boja s paleži, a koriste se za lov sitne divljači, za lov pod jamama, ali i kao tragači za ranjenom divljači. Posjetitelji su imali prilike vidjeti četiri njemačka lovna terijera.

Prošetali su i jazavčari koje po veličini možemo kategorizirati u male, srednje i velike, dok po vrsti dlake na kratkodlake, dugodlake i oštrodlake. Mogli su se vidjeti i takozvani tragači po krvi, odnosno bavarski krvoslijednici visine do 48 cm, a po prirodi mirni i staloženi. Također, tu su i jazavčari goniči koje pak možemo podijeliti u niskonoge, srednje visoke i visokonoge. Od goniča imali smo priliku vidjeti alpske brak jazavčare koji su najčešće smeđe boje, a mogu biti i crni. Temperamentne su naravi, a koriste se za lov na divlje svinje i lisice. Bili su tu i autohtoni goniči, tj. posavski goniči koje karakterizira kratka crveno-žuta dlaka s bijelim poljima na njušci, šapama i vrhu repa, te istarski oštrodlaki goniči snježno-bijele boje s narančastim oznakama po glavi i tijelu koje mogu biti svih nijansi, ali međusobno moraju biti ujednačene i ne smiju prekoračiti jednu trećinu ukupne površine tijela psa.

Kontinentalni i otočni ili britanski ptičari također su prodefilirali pred publikom, točnije tri mađarska ptičara koji su srednje veliki, vitki, ali mišićavi psi, visine između 53 i 63 cm, zatim njemački oštrodlaki ptičari visine oko 60 cm, a karakterizira ih oštra i tvrda dlaka, čupave obrve i brada te boja dlake od tamne do srednje smeđe u svim nijansama. Od kontinentalnih ptičara predstavljeni su njemački kratkodlaki, inteligentni, veseli i energični psi, visine do 66 cm.

Tipičan engleski seter prepoznatljiv je po visokoj i vitkoj građi, dok talijanski predstavlja ljepotu u pokretu zbog svojih iznimnih trkačkih sposobnosti, a koriste se za lov svih vrsta pernatih divljači. Također, dugodlaki irski seteri oduševili su prisutne svojim ponosnim, slobodnim kretanjem te visoko nošenom glavom, kao i sjajnom dlakom boje mahagonija – crvenom, zlatnog odsjaja.

Na kraju, gledatelji su vidjeli i prekrasne labradore, mužjaka i ženku, inteligentne, mirnog i umiljatog karaktera koji su specijalisti za donošenje (aportiranje) divljači te mužjaka i ženku španijela koji su dizači divljači, srednje veličine s dugim ušima.