Završio je 25. Međunarodni sajam

Završio je i 25. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam koji se održavao od 7. do 9. listopada u varaždinskoj Areni uz Dravu, uz potporu Grada Varaždina i Varaždinske županije. Najstarija hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana uz boravak u prirodi i turizam, na svojem je 25. izdanju okupio šezdeset i četiri izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke.


Osim prodajnog dijela, organizatori su, u suradnji s partnerima, pripremili i zanimljive zabavno-edukativne izložbe pa je tako u Sajamskoj dvorani postavljena i izložba Muzeja Hrvatskog lovačkog saveza „Preparirana divljač hrvatskih krajeva“, a uz nju je bio i kutak za djecu gdje su mogli isprobati gađanje dječjim lukom i strijelom te crtati i bojati životinje poput jelena, medvjeda, vuka,..

Svi zainteresirani mogli su razgledati i izložbu gljiva Gljivarskog društva Smrčak koji su posjetiteljima predstavili više od 140 vrsta gljiva te pripremili degustaciju proizvoda od gljiva.

Hrvatski sokolarski klub posjetiteljima Sajma predstavio je svojih 10ak ptica grabljivica među kojima su bile i svima poznate sove ušare, jastrebi kokošari i sivi sokoli.

Izložbu malih životinja, njih 40-ak, pripremila je Udruga za zaštitu i uzgoj malih životinja 2011 te su se na sajamskom prostoru tokom sva tri dana mogli čuti i zvukovi pijevca, fazana i ostale pernate divljači.

Na prostoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u petak je prezentiran projekt Poslušaj glas prirode s ciljem poticanja pozitivnih promjena stavova i navika o zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti. Djeca su imala priliku i doživjeti virtualni posjet odabranim zaštićenim područjima pomoću VR naočala u sklopu njihovog edukativnog programa „Diverterra“.

Na sajmu se i ove godine moglo provjeriti zdravstveni status preventivnim pregledima na prostoru Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad?“, a u nedjelju su članovi  kluba nordijskog hodanja svim zainteresiranima približili ovu aktivnost kojom svakako doprinose svom zdravlju.

Posjetitelji Sajma imali su prilike vidjeti i izbor najljepših fotografija „Šuma okom šumara“ s izložbe fotografija 17. Bjelovarskog sajma fotografije.


Što se tiče stručnih sadržaja, od strane Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, u petak su održana dva predavanja, prvo na temu uzgoja sadnica tartufa te drugo na temu novih izazova u gospodarenju šumskim sastojinama.

U organizaciji HLS-a u subotu se održalo predavanje „Naleti vozila na divljač i kako dalje?“ na kojem je izneseno mnogo podataka i objašnjenja o novom propisu. HLS je uz to ove godine organizirao i 24. Smotru lovačkih rogista i pjevačkih zborova te su sudionici prvi nastup održali u  subotu na varaždinskom korzu, a kasnije i u sajamskoj dvorani.

Također, održana je i promocija knjige „Zapisi jednog lovca“ Ive Gregurića.

Tijekom subote i nedjelje održan je i tradicionalni Sajamski kup u gađanju letećih meta u Ljubeščici.

Suorganizator Sajma, uz HLS, je i Hrvatski športsko-ribolovni savez, a oni su se na sajmu prezentirali kroz izložbeni prostor na kojem su se nalazili zabilježeni uspjesi i trofeji njihovih članova.