Otvoren je 25. Međunarodni sajam

Okupljenima se u ime organizatora obratila direktorica Sajma, Maja Šimenc, iz tvrtke DMK Vall 042:
- Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas ovdje danas nakon pune tri godine od posljednjeg održavanja našeg sajma. Kao prvo željela bih zahvaliti Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji bez čije potpore, u ovim složenim vremenima, ne bismo uspjeli organizirati sajam, a uz njih i suorganizatorima iz Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog športsko ribolovnog saveza koji su nam stalna podrška u pripremi i provedbi sajma.

Šimenc je spomenula kako ove godine na sajmu izlaže šezdesetak izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke te da se nada i vjeruje da će naredna tri dana biti poslovno uspješna za njih, a zanimljiva i sadržajna za sve posjetitelje.

Suorganizatori ovogodišnjeg sajma su i Hrvatski lovački savez te Hrvatski športsko-ribolovni savez čiji su predsjednici posjetiteljima sajma zaželjeli dobrodošlicu i ugodan boravak na Sajmu.

Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza:
- Ne mogu opisati zadovoljstvo i sreću što smo opet, po 25-i puta, u Varaždinu na ovoj krasnoj tradicionalnoj priredbi. Želio bih istaknuti dobru suradnju sa Hrvatskim lovačkim savezom te vjerujem da će se ona nastaviti kroz razvoj ovog sajma, te se nadam da ćemo nakon ovih pandemijskih godina svi zajedno još jače zapeti na ovoj priči kako bi dobili na masovnosti i kvaliteti kao što je bilo u nekim ranijim godinama.

Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza:
- Drago mi je što smo nakon dvije godine pandemije ponovno ovdje na sajmu u Varaždinu. Pripremili smo bogat program popratnih sadržaja među kojima ističem 24. Smotru rogista, predavanje vezano uz nalet divljači na vozila u prometu, promociju knjige „Zapisi jednog lovca“ autora Ive Gregurića, a uz sajam održavamo i sjednicu Izvršnog odbora HLS-a.

Uz podršku Varaždinske županije, u sklopu Sajma predstavilo se i 17 proizvođača, OPG-a i obrtnika s područja županije. Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je zadovoljstvo što se nakon dvije godine pandemije sajam ponovno održava, te kako je bilo potrebno puno ustrajnosti, kvalitete, truda i entuzijazma od strane organizatora, lovaca i ribolovaca kako bi on danas doživio svoje 25. izdanje.
- Varaždinska županija je kolijevka lovstva jer je prvi organizirani lov bio održan u Zelendvoru 1872. godine, a ova manifestacija stavlja nas na kartu lovnog turizma i radi na promociji naše županije u tom segmentu te zbog toga zaslužuje našu puno potporu kako bi se još više razvijala u narednim godinama.

Sajam je službeno otvorio gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj:
- 25 godina je zaista lijepa brojka te sam ponosan što imamo organizatore koji su bili toliko ustrajni da su dočekali i ovaj srebrni jubilej. Osobno smatram lov i ribolov izuzetno bitnim aktivnostima u očuvanju okoliša i ekosustava te se zbog toga posebno zahvaljujem svim članovima lovačkih i ribolovnih društava na njihovom svakodnevnom angažmanu.

Za vrijeme svečanog otvorenja direktorica sajma Maja Šimenc je dodijelila zahvalnice za podršku utemeljenju te provedbi sajma kroz sve ove godine Hrvatskom lovačkom savezu, Hrvatskom športsko ribolovnom savezu i Lovačkom savezu Varaždinske županije, i zahvalnicu za potporu provedbi sajma jedinoj tvrtci koja je sudjelovala u svih 25 izdanja – Dugoreškoj tvornici streljiva, tvrtci M-90, koje je preuzeo direktor Alexander Tuček.

Lovački savez Varaždinske županije dodijelio je zlatne plakete petorici svojih članova za 50-godišnje bavljenje lovstvom. Ovo priznanje primili su Stjepan Lukinec, Viktor Lazar, Stjepan Dretar, Josip Ereš i Ivan Mihalić.

Već tradicionalno, nakon svečanosti otvorenja, posjetiteljima je podijeljen lovački gulaš pripremljen od strane Lovačkog saveza Varaždinske županije, a glazbenu podlogu uz otvorenje pružili su Varaždinski rogisti.

Tradicionalna atrakcija sajma je bogata diorama Lovačkog muzeja HLS-a u kojoj su izložene preparirane životinje hrvatskih krajeva u kojoj će posjetitelji po prvi puta na sajmu moći vidjeti i jelena. Osim prepariranih životinja, posjetitelji će moći razgledati i žive ptice koje izlaže Hrvatski klub sokolara te izložbu malih životinja pripremljenu od strane Udruge za zaštitu malih životinja Varaždin 2011.

Čakovečka Udruga gljivara Smrčak pripremila je bogatu izložbu sa više od 140 vrsta gljiva čemu je pogodovalo idealno vrijeme za njihov rast, a svi posjetitelji mogu donijeti i gljive koje su sami ubrali kako bi ih determinirali stručnjaci društva.

25. Sajam Priroda, lov, ribolov i turizam otvoren je danas do 19 sati, u subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju, na zadnji dan održavanja, radno vrijeme je od 9 do 17 sati. Cijena ulaznica iznosi 20 kuna, dok će za djecu do 15 godina one biti po 10 kuna, a za djecu do sedam godina ulaz je besplatan.

Petak 7.10.
9:00 - 19:00 Prezentacija projekta „Poslušaj glas prirode“ – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
10:00 Svečano otvorenje Sajma – ugostiteljski prostor u dvorani
9:30 Predavanje Lovačkog muzeja HLS-a  „Jelen – kralj naše divljine“  - Alenka Bošnjak, voditeljica Muzeja
11:00 Predavanje MINGOR-a  „Priče o divljim oprašivačima“ - Ana Ješovnik, Zavod za zaštitu okoliša i prir
13:00

Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Varaždin i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
                Uzgoj „sadnica tartufa“ i mogućnost njihove primjene u šumarstvu  - Anton Brenko,          dipl.ing.šum., HŠIJ
                Novi izazovi u gospodarenju šumskim sastojinama - primjeri potencijalnih rješenja iz      Europskog okruženja - dr. sc. Martina Đodan, dr. sc. Sanja Perić, HŠIJ

Subota 8.10.
9:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta – LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica
9:00 - 19:00 Besplatni preventivni pregledi – Udruga „Kaj sad?“ oboljelih i liječenih od karcinoma pluća
10:00 24. Smotra lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova – Varaždin – Trg kralja Tomislava
11:00 HLS – predavanje – kongresna dvorana
11:00 Hrvatski kinološki savez – revija lovačkih pasa – vanjski prostor
10:00 – 12:00 Podjela juhe od fazana – fazanerija Ecoagro – vanjski prostor
12:00 Hrvatski lovački savez– predavanje „Naleti vozila na divljač i kako dalje?“ –  
                dr.sc. Neška Vukšić Končevski kongresna dvorana
12:30 Promocija knjige „Zapisi jednog lovca“ – autor Ivo Gregurić
13:30 24. Smotra lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova – Sajamska dvorana
16:00 Podjela pečene dravske ribe – TZ KKŽ  i ŠRK Ivan Generalić, Sigetec - vanjski prostor
Nedjelja 9.10.
9:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta –  LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica
9:00 - 19:00 Prezentacije nordijskog hodanja – Klub nordijskog hodanja Varaždin
Petak - nedjelja
• Izložba Divljač hrvatskih krajeva – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza
• Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak

• Izložba malih životinja - Udruga za uzgoj i zaštitu malih životinja "Varaždin 2011"

• Dječji kutak Hrvatskog lovačkog saveza
• Izložba ptica grabljivica – Hrvatski sokolarski klub
• Izložba fotografija „Šuma okom šumara“
Download attachments: