Održano je predavanje „Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata”

Na Međunarodnom sajmu Lov, ribolov, priroda, turizam održano je predavanje Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata, a predavači su bili Dražen Šimunović (HCR) i Nino Trakoštanec (PU varaždinska).

Predavanje je održano u sklopu projekta “Edukacija o opasnostima od mina - sačuvajmo živote” koja ima za cilj educirati  lovce kao ciljanu  skupinu, ali i sve ostale posjetitelja Sajma na minsku opasnost koja je još uvijek aktualna na području Republike Hrvatske. Nosioci  projekta su  HEP i Udruga Hrvatska pomaže koji isti realiziraju u zajedničkoj suradnji sa MUP RH, HCR-om i HLS-om . 

Stalna edukacija lovaca od minske opasnosti nužna je kao preventivna mjera sigurnosti i zaštite od stradavanja u lovu, dok su ciljevi edukacije stjecanje osnovnih znanja o minskoj opasnosti, upućivanje na pravilno, sigurno i odgovorno ponašanje, prikaz aktivnosti u protuminskom djelovanju, sprečavanje minskih incidenata, invalidnosti i smrtnih slučajeva, kao i podizanje razine svjesnosti o minskoj opasnosti i nesrećama koje one mogu prouzročiti.

Na predavanju se moglo čuti kako je u Republici Hrvatskoj od mina i eksplozivnih ostataka rata od 1991. godine do danas stradalo oko 2000 osoba, od toga 40 lovaca, od kojih je 27 smrtno stradalo. Od 2013. godine do danas nije bilo stradalih lovaca.

Da bi se spriječila nova stradavanja, vrlo je važno poštivati pravila primjerenog ponašanja u blizini opasnih područja, a ona se odnose na poštivanje oznaka minske opasnosti, neriskiranje i neulaženje u opasna područja kao što su vojni objekti te ostala nepoznata područja.

Također, od izrazite je važnosti  da osoba, ukoliko se nađe na opasnom području, nikad ne dira mine i eksplozivne ostatke iz rata, odnosno da im uopće ne prilazi, ne prikuplja ih niti pokušava razminirati ili ukloniti mine i eksplozivne ostatke rata. Razminiranje je najbolje prepustiti stručnjacima.

Ukoliko osoba ugleda minu ili eksplozivne ostatke rata, vjerojatno se nalazi u opasnom području te se mora strogo držati slijedećih uputa:

  • Odmah stanite na mjestu i nemojte dalje hodati.
  • Nemojte paničariti i ostanite prisebni.
  • Dobro razmislite prije nego bilo što poduzmete.
  • Upozorite ostale da ste u opasnom području.
  • Zovite ili vičite u pomoć ili čekajte da netko naiđe.
  • Nazovite 112 ili 192.

U Hrvatskoj postoji još 419 km2 minski sumnjivih područja (MSP) i to u devet županija, 60 gradova ili općina, a procjenjuje se da se na tim područjima nalazi otprilike 36000 mina.

msp hr

Mjesto na webu gdje se mogu pronaći točne i ažurne informacije o MSP-u i obilježavanju MSP-a je Minsko-informacijski sustav (MIS) Hrvatskog centra za razminiranje (www.hcr.hr), a svi građani se mogu služiti njime kako bi se u što većoj mjeri spriječili minski incidenti, invalidnost i smrtni slučajevi.

Slika2

Važno je napomenuti da kod PU Varaždinske djeluje odjel Protueksplozijske zaštite kojem se možete obratiti u slučaju da ste naišli na mine i eksplozivne ostatke rata u prirodi i slično, kao i u slučaju da iste posjedujete. U oba slučaja, djelatnici PU Varaždinske izaći će na teren i na adekvatan način ih zbrinuti. Ukoliko posjedujete mine, eksplozivne ostatke rata ili pak oružje, policiji se možete obratiti bez ikakvog straha od procesuiranja, odnosno kaznene prijave, a pritom je važno da navedeno ne donosite sami u policijsku postaju, već će djelatnici u civilu na diskretan i siguran način takav materijal preuzeti kod vas, kako ne bi došlo do eventualnih nesretnih slučajeva prilikom rukovanja s opasnim materijalom. Sve informacije i kontakte PU Varaždinske možete naći na njihovoj web stranici na www.varazdinska.policija.hr.