Održano je predavanje „Zmije Hrvatske”

Na 22. Međunarodnom sajmu Lov, ribolov, priroda, turizam, u subotu i nedjelju održana su predavanja na temu Zmije Hrvatske. Predavanja su bila iznimno edukativnog karaktera, a prisutni su zasigurno promijenili svoje mišljenje o zmijama, ali i uklonili brojne predrasude koje proizlaze iz neznanja, ali i straha. Iako su zmije zapravo fascinantne i vrlo korisne životinje te imaju nezamjenjivu ulogu u ekosustavu, posvećuje im se jako malo pozornosti, a njihovo ubijanje nerijetko se smatra herojskim djelom.

Izložbom zmija i navedenim predavanjima, ekipa iz Zoološkog vrta grada Zagreba nastojala je kod posjetitelja otkloniti neopravdane strahove od zmija te educirati posjetitelje kako bi predrasude zamijenili znanjem.

Oni koji su propustili predavanje i izložbu u sklopu Sajma, a žele ponešto naučiti o zmijama ili pobijediti strah, mogu posjetiti izložbu svih vrsta zmija Hrvatske pod nazivom Prihvati izazov! Upoznaj zmije Hrvatske koja je postavljena u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Ondje na interaktivan način možete otkriti svijet zmija, ali i saznati kako biolozi istražuju zmije te zašto ih je važno zaštititi.

Za one koji preferiraju stjecanje znanja iz udobnosti vlastitog doma, u nastavku donosimo najvažnije informacije o zmijama Hrvatske koje su se mogle dobiti na predavanju u sklopu Sajma.

Zašto su zmije važne?

 • Zmije reguliraju brojnost glodavaca, odnosno hrane se miševima, štakorima, voluharicama i drugim malim sisavcima koji često mogu prenositi bolesti.
 • Jedu razne kukce koji mogu učiniti veliku štetu u poljoprivredi ako im se brojnost poveća.
 • Važan su izvor hrane drugim životinjama poput ptica i sisavaca.
 • Bogatstvo biološke raznolikosti Hrvatske jedno je od najvećih u Europi, a za očuvanje ukupne raznolikosti zmije su važna karika.

Razlozi ugroženosti zmija:

 • Ljudsko neznanje i predrasude (ubijanje kao posljedica straha).
 • Fragmentacija i nestajanje njihovog staništa (gradnja prometnica, promjene na njihovim vodotocima, zarasli travnjaci…).
 • Stradavanje na prometnicama.
 • Ilegalno hvatanje i trgovina divljim vrstama za terariste.
 • Unošenje stranih vrsta koje mogu konkurirati domaćim zmijama, a također i postati invazivne.
 • Onečišćenje okoliša.

U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija, a sve su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode te ih je zabranjeno hvatati, uznemiravati te držati u zatočeništvu ili na bilo koji način ozljeđivati i ubijati.

Što učiniti u slučaju susreta sa zmijom?

Zmije ne napadaju ljude bez razloga, no ako ih se uznemiruje ili se osjećaju ugrožene, one će se braniti. Kako susreti s zmijama ne bi bili neugodno iskustvo, treba se držati nekih pravila ponašanja u staništu zmija.

 • Pri izlasku u prirodu treba nositi duge hlače i odjeću koja štiti noge od ugriza.
 • U šetnji treba paziti da se ne staje na nepregledna mjesta.
 • Za odmorište je potrebno birati pregledna mjesta, a izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i slično.
 • U jesen je potrebno paziti na grane drveća i grmlje jer se tamo u to doba često sunčaju poskoci.
 • Pri susretu sa zmijom ne smijete paničariti, jer se možete ozlijediti i vi i zmija.
 • Ako želite zmiju fotografirati, to treba učiniti polako, bez naglih pokreta i približavanja.
 • Odaberite najsigurniji put da zmiju zaobiđete i to barem na udaljenosti od dva metra ako teren to dopušta.
 • Ako zmiju otrovnicu nije moguće zaobići, treba je zaplašiti udarcima štapom o tlo, jer zmije preko donje čeljusti jako dobro osjete vibracije tla.

Vrlo je važno pokušati identificirati zmiju, odnosno utvrditi radi li se o otrovnici. U Hrvatskoj postoje samo tri vrste otrovnica – poskok, riđovka i planinski žutokrug, a lako ih je prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, okomitim zjenicama, trokutastom obliku glave koja je jasno odvojena od vrata i po kratkom, zdepastom tijelu.

Ugriz otrovnice

Otrov zmijama služi kako bi paralizirale ili usmrtile plijen prije nego ga progutaju. Ubrizgani otrov odmah počinje razgrađivati plijen i olakšava probavu. Kad su napadnute, otrov im može poslužiti i kao oružje za samoobranu.

Ovisno o položaju i vrsti zuba u Hrvatskoj razlikujemo:

 • Prave otrovnice, odnosno ljutice (poskok, riđovka i planinski žutokrug).
 • Slabe otrovnice (zmajur i crnokapica).

Otrov nastaje u preobraženim žlijezdama slinovnicama koje su kanalima povezane sa zubima za ubrizgavanje. Zmije prilikom ugriza same mogu odrediti koliko otrova će ispustiti, a ponekad otrov uopće ne ispuste pa govorimo o „suhom ugrizu“.

Otrov zmija djeluje na živčani sustav prekidajući prolaz signala (neurotoksično) i na stanice, što uzrokuje krvarenje i oštećenje krvnih i limfnih žila (citotoksično).

Ako zmija ugrize i ubrizga otrov (što će se prepoznati po oticanju tkiva, koje se brzo širi od mjesta ugriza), važno je znati pravilno postupiti:

 • Nemojte paničariti.

Iako vam se čini nemogućim, nakon ugriza najvažnije je ostati smiren, jer panika ubrzava rad srca i širenje otrova u tijelu. Smirenost vam je najbolji prijatelj za uspješno liječenje bez ozbiljnih posljedica.

 • Ne lovite zmiju.

Ne pokušavajte zmiju uloviti ili ubiti jer to često završava novim ugrizima, a liječnicima nije potrebna točna determinacija vrste, budući da se za ugrize svih naših otrovnica koristi isti protuotrov.

 • Imobilizirajte ranu.

Poželjno je imobilizirati ranu, ako je moguće. Dobro postavljen podvez može dosta usporiti širenje otrova. Podvez mora biti stegnut toliko da spriječi širenje otrova, ali ne smije ometati krvotok. Budući da je nestručnjaku to vrlo teško odrediti, ne preporučuje se stavljanje podveza. Prejako stegnut podvez samo pogoršava stanje ugriženog mjesta ispod podveza i može uzrokovati brže odumiranje tkiva.

 • Ne grijte niti hladite ranu.

Ugriženo mjesto ne smije se grijati niti hladiti. Naime, grijanje širi krvne žile i ubrzava protjecanje otrova, a hlađenje usporava krvotok i otrov jače lokalno razara, jer se duže zadržava na jednom mjestu.

Zmije Hrvatske

U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija. Jedanaest vrsta su neotrovnice, a to su: bjelica i bjelouška koje možemo naći u većem dijelu Hrvatske, uključujući i neke otoke, crna poljarica koja je rasprostranjena u Istri i Kvarneru, zatim crnokrpica i crvenkrpica koje nalazimo uzduž čitave obale i Jadrana, uključujući i mnoge hrvatske otoke, četveroprugi kravosas koji je rasprostranjen na cijeloj jadranskoj obali i na mnogim otocima, ribarica koja se nalazi u većem dijelu Hrvatske i nekim otocima, smukulja koja je rasprostranjena u gotovo cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, obalnom dijelu i nekim otocima, šara poljarica rasprostranjena uglavnom u suhim, stjenovitim područjima obraslim vegetacijom duž cijele jadranske obale, uključujući i otoke, zatim šilac rasprostranjen obalom Jadrana do Istre te na nekim otocima te žuta poljarica koja nastanjuje istočni dio Hrvatske i otoke Lastovo i Olib.

Također, imamo i jednu slabo otrovnu zmiju, a to je zmajur kojeg nalazimo od Senja do juga Dalmacije, uključujući i brojne otoke.

U Hrvatskoj obitavaju i tri otrovne zmije, a to su planinski žutokrug koji je rasprostranjen na višim nadmorskim visinama Kamešnice, Troglava, Dinare i južnog Velebita, a spada u najmanje i najmanje opasne hrvatske zmije otrovnice, zatim poskok koji je najveća zmija otrovnica u središnjoj Europi, a ujedno i najotrovnija europska zmija, a u Hrvatskoj je rasprostranjena u Dalmaciji, Istri, Kvarneru i području središnje Hrvatske, kao i na mnogim otocima. Poskok je relativno mirna i spora zmija, a lako se može prepoznati po roščiću na vrhu nosa. Posljednja otrovnica je riđovka koja obitava u kontinentalnoj Hrvatskoj  - Gorskom kotaru i dijelu Velebita, ali i u nizinama uz rijeke Savu i Dravu. Najrasprostranjenija je zmija na svijetu.

Ukoliko želite saznati još više informacija o zmijama Hrvatske, kao primjerice nešto o simbolizmu zmija, građi zmija, ili možda informacije o zubima, staništima zmija i načinu života, možete kupiti knjigu Prihvati izazov! Upoznaj zmije Hrvatske  koju možete naći u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a svidjet će se svim zaljubljenicima u prirodu, ali i djeci koju će zasigurno privući odličan dizajn knjige, s mnoštvom fotografija i ilustracija. Knjiga se prodaje po promotivnoj cijeni i pristupačna je svima. Za sve dodatne informacije možete posjetiti stranicu Zoološkog vrta grada Zagreba na Internet adresi www.zoo.hr.